Tak či onak, jednoho dne budeme všichni nosit masky

Naši brazilští soudruzi aktualizovali plakát, který vytvořili před lety v reakci na ekologické katastrofy v Latinské Americe. Jde o vyjádření solidarity všem v Číně, Hongkongu a na jiných místech světa, kteří čelí koronavirové pandemii a byrokratické noční můře, která ji doprovází. Najdete ho zde v portugalštině, angličtině, španělštině, italštině a češtině.

Zemětřesení v Portoriku, požáry v Austrálii, Brazílii a na západním pobřeží Spojených států, koronavirus v Číně a na celém světě: všechny tyto katastrofy jsou umocněny strukturami, které soustředí moc v rukou několika málo lidí a cení si životy pár privilegovaných nad všemi ostatními. Naši vládci nyní říkají, že jsou jediní, kteří jsou způsobilí zvládnout vznikající mimořádné události. Přesto se jejich priority nezměnily. Důvěřovat jim znamená pochodovat vstříc apokalypse.

Spíše než se snažit zvládat stále drastičtější důsledky tohoto společenského řádu individuálně, pojďme je řešit společně tak, jak nám to bude vyhovovat. Společně můžeme tuto situaci zvládnout a přežít.

Click on the image to download the poster.

Tak či onak, jednoho dne budeme všichni nosit masky

Ať už se v této společnosti nacházíme kdekoli, naše budoucnost se scvrkává na dvě možnosti: přijmout náš osud a pokusit se ochránit zbytky našeho zdraví a životního prostředí, nebo se aktivně bránit, abychom přerušili katastrofu a prosadili naše vlastní řešení. Jestli existuje něco, na čem se vědci, sociologové, vojenští stratégové a obyčejní dělníci shodnou, pak je to skutečnost, že směřujeme ke globálnímu kolapsu.

Ti, kdo mají moc, se snaží využít hurikány, lesní požáry a pandemie, aby na nás uvalili stále invazivnější formy kontroly. Jejich reakce na krize vždy upřednostňují ochranu vlastních výsad a zisků, zatímco my ostatní jsme považováni za postradatelné. Nemůžeme svěřit otázku našeho přežití do jejich rukou.

Rezignujeme-li na řešení budoucnosti spojené s katastrofální změnou klimatu, rozšířeným znečištěním a ekologickým kolapsem, dříve či později budeme čelit katastrofě. Už teď jsou v některých částech světa lidé při vycházení ven nuceni nosit masky, aby se chránili před jedovatým vzduchem, toxickým odpadem nebo infekčními podmínkami.

Pokud nechceme přijmout ničení našich životů, naší země, našeho jídla, všeho, co nás spojuje, a také biosféry jako celku, musíme bojovat. Bojovat za to, abychom získali kontrolu nad podmínkami našeho života a rozhodnutími, která určují naše přežití. Ve světě plném policie, věznic a sledovacích kamer budeme muset nosit masky, které zakrývají, kdo jsme, abychom mohli bojovat za to, co doopravdy chceme.